måndag 1 mars 2010

Kapitel1, Antologi

Några driftiga eldsjälar på Kapitel 1 kom på att man kan ge ut en antologi med noveller tillsammans. Medlemmarna fick skicka in bidrag för bedömning och troligen kommer boken att innehålla cirka 35 noveller. Just nu pågår urvalsarbetet och jag blev glatt överraskad när min Medan månen ser på kom med.

Detta är ju ett utmärkt spännande projekt att följa för den som är nyfiken på hur egenutgivning fungerar. Vi får dela på kostnaderna och försöka marknadsföra boken själva. En handfull personer i redaktionen har dragit det tyngsta lasset med urval, redigering, layout, information etc, ett otroligt imponerande arbete. Det finns till och med planer på att delta i Bokmässan.

När man ser hur svårt det varit för Juryn att sålla bort bidrag får man en djupare förståelse för förlagsredaktörernas arbete, och då är detta ändå ett hobbyprojekt baserat på frivilligt arbete.

Ett vinstdrivande förlag måste hålla sig inom en utgivningsbudget, oavsett om det kommer in flera bra manus per år. Om två lika bra manuskript kommer in för bedömning, och ett är skrivet av en debutant och det andra av en etablerad författare, väljer förlaget troligen den kände författaren vars namn har ett säljvärde i sig. Det betyder inte  att alla de som  blir ratade  är dåliga, bara svårare att få vinst på. Då kanske egenutgivning kan bli intressant.

Jag tror att det kommer att gå bra för K1 antologin. Tanken är inte att den gå med vinst. Ett roligt och lärorikt projekt helt enkelt. Det kanske kan leda till nya samarbetsformer på sikt, vem vet? Men visst, det blir inte alltid som man tänkt sig. I så fall har man betalat en överkomlig peng för en intressant erfarenhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar