torsdag 7 november 2013

Mårten gås, Martinsmässa, Martinmas firades på medeltiden

St MartinI århundraden har Martinmas eller St Martins Feast, firats den  11 November till minne av helgonet Martin av Tours, men också för att välkomna vintern. Att man traditionellt serverar gås på Martinmas sägs bero på att invånarna i Tours ville att den f.d romerska soldaten Martin skulle bli deras biskop, men själv eftersträvade han inte ära och världslig prakt, så han gömde sig. En flock gäss avslöjade honom och åts upp som straff. Martin lät sig övertalas att bli biskop och lär ha varit en framgångsrik och omtyckt sådan. Martinmas innebar  på medeltiden att kringvandrande kontraktsarbetare avslutade sin period och nya tillträdde sina tjänster. Eftersom det sammanföll med skördetid passade man på att äta och dricka gott i flera dagar. Vid tiden för Martinsmas tände man brasor och barnen skar  ut mönster i betor och gjorde lyktor av dem. Efter att mörkret fallit drog de runt i procession och sjöng sånger till Sankt Martins ära medan de tiggde godis.