onsdag 8 januari 2014

Publicera e-novell på Amazon.com? del 1, EIN-nummer

Vad behövs för att publicera noveller/böcker  på Amazon.com?  Är det besvärligt, eller enkelt? Och är det värt det? 


Jag googlade runt och hamnade på Kdp Amazons hemsida. Sen hittade jag även info här: http://nellieclind.blogspot.se/2013/07/nu-har-jag-mitt-ein-nummer.


Steg ett är att  skaffa ett konto på Amazon och  Kdp select. (https://kdp.amazon.com) Läs igenom och acceptera villkoren ...

Sedan anger man adressuppgifter och information om bankkonto. Fyll i de skatteuppgifter som efterfrågas (Complete tax information) Här ska också ITIN eller EIN-nummer anges, annars kan man inte registrera sig som säljare. Det kostar förresten ingenting. Läs mer här: https://kdp.amazon.com/help?topicId=201274700

Det tycks vara enklast att skaffa ett EIN- nummer. (Employer Identification Number) Allt om hur man ansöker om det finns här: http://www.irs.gov/Businesses/Small-Businesses-&-Self-Employed/How-to-Apply-for-an-EIN

Men vi som bor i Europa kan  tydligen inte ansöka online. Enklast  och snabbast får man då sitt EIN-nummer om man ringer  till IRS,  Amerikanska Skatteverket i Philadelphia,  tel 001-267 941 1099.

Jag provade att ringa 13.30 svensk tid och hamnade i en lång telefonkö. Lade på och provade igen nästa dag strax före kl 12.00, och då kom jag fram nästan omgående och fick svara på frågor enligt blankett SS4  (det är bra att ha den framför sig)

Det enda som strulade var att jag inte visste vad bindestreck  heter på engelska, men vi lyckades lösa det och numera vet jag att det heter "hyphen".

Det är viktigt att allt blir rättstavat, annars reagerar Amazon på att de inte har samma info som man själv anger. Efter telefonintervjun läste damen på skatteverket upp mitt tilldelade EIN nummer. Det  är  förstås också viktigt att man  själv inte råkar skriva fel siffror, för då funkar det INTE.

ein irs


 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar