fredag 28 november 2014

Om Gothic Romance och Victoria Holt

Att helt oväntat delta i en romance-skrivtävling får mig såklart att fundera över begreppet Romance med subgenrer och hur jag vill tolka det i mitt manus.

På senare år har jag mest plöjt deckare som alla andra, men när jag var liten läste jag Barbara Cartland och Victoria Holt när de gick som följetonger i mammas veckotidningar.

Jag älskade de vackert illustrerade berättelserna om trånande guvernanter och grevar i svunnen tid. När jag inte orkade vänta på följande avsnitt gick jag till biblioteket och frågade efter böckerna. Victoria Holts böcker fanns lyckligtvis där men inte Barbara Cartlands ...
Efter att ha läst allt av Victoria Holt hittade jag Mary Stewart, Philippa Carr, Phyllis Whitney och  Madeleine Brent. Jag grottade ner mig i den viktorianska eran där utsatta hjältinnor hamnade på ödsliga platser med fallfärdiga slott i fullmåne, där någon eller  något bevakar hjältinnan och vet inte säkert om hjälten älskar henne eller vill döda henne.

Tydligen läste jag en genre som kallas Gothic Romance,  en subgenre till Romance suspence (romantisk spänning) enligt Jennifer Brannen som förklarar fenomenet samt tipsar om gamla och nutida författare i genren här

Victoria Holt, Philippa Carr och Jean Plaidy är förresten pseudonymer för Eleanor Hibbert.  Eleanor Hibbert skrev ca 200 böcker som har sålt i mer än hundra miljoner exemplar! Hon avled 1993 på sin årliga skrivarkryssning mellan Athen och Egypten i en ålder av 86 år ...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar