onsdag 6 maj 2015

Legenden om Esclarmonde del 1

Spegelblänk utspelas delvis  i Berlin före andra världskriget, när nazismen håller på att ta över makten. Därifrån och till det medeltida Frankrike som beskrivs i Ljusets väktare är det ett stort kliv. Men även om inte böckerna hör ihop på något sätt finns det ändå någon sorts samband.
Otto Rahn var nazist, en SS-officer som ivrigt sökte efter den heliga Graal, bägaren som Jesus och lärjungarna drack vin ur vid den sista måltiden. Otto trodde att förebilderna till Sagan om Parzival existerat  i trakterna kring Montségur och att graalen gömts där. När Otto Rahn fick höra legenden om Esclarmonde de Foix och den vita duvan, blev han övertygad om att han var på rätt spår. Därför tillbringade han mycket tid i området och lärde sig språket. Men Otto Rahn hittade ingen skatt och ingen graal. Dessutom var öppet homosexuell och stötte sig snart med sina partikamrater och degraderades. 1939 begärde han avsked ur SS och beordrades att begå självmord. Han försvann och hittades senare i hjälfrusen i Österrikiska alperna.
Lite off topic sägs det att filmen Indiana Jones och Jakten på den försvunna skatten inspirerats av Otto Rahn och hans upptäcksresor.
I boken Crusade against the grail skriver Otto Rahn om ett möte med en gammal fåraherde som berättar legenden om Esclarmonde.  Namnet sägs betyda ljuset i världen eller kristalljus på occitanska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar