måndag 22 juni 2015

Undvika historiskt kända personer i manus eller inte?

Tv-serie Gaston Phoebus
När jag började skriva Ljusets väktare tänkte jag undvika historiskt kända personer i handlingen. Även om det finns en hel del dokumentation kring medeltida kungligheter kändes det på något sätt respektlöst att fabricera dialog och tankar åt dessa framstående personligheter.

Men det blev ganska konstigt att försöka beskriva historiska händelser och låta mina huvudpersoner vistas vid hovet och mingla runt på baler utan att slottens ägare märktes.

Särskilt som dessa kungligheter verkar ha varit mycket intressanta personer, välutbildade, karismatiska individer som valde att leva enligt paratge – en slags  hederskod som handlar om att göra det som är rätt.
Att följa paratge innebar mer än att vara hedersam och chevralesk, ordet tycks också syfta till sanning, ordning, harmoni, rättvisa och tankar om kosmisk balans som det uråldriga Egyptiska Maát och liknande koncept.

Min bok Ljusets väktare utspelas till stor del i  området Foix, vid slottet med samma namn och där härskade Greve Raymond Roger av Foix (1188-1223). Han  deltog i franske kung Filip II Augustus korståg till det Heliga landet år 1191 men från år 1209 kämpade han istället mot kungens och påvens korsfarare för att försvara Occitaniens frihet i albigenserkriget. Greven kallades för Raymond den älskvärde, han uppskattade poesi, sång, musik, dans och fina kläder och var själv en skicklig poet.
Trubadurer och katarer såg honom som sin beskyddare.
Greve Raymonds syster Esclarmonde de Foix utbildade sig till katarprästinna och senare följdes hon av grevens hustru Philippa.
Jag har inte hittat några bilder på Raymond de Foix, men kanske han var lik sin ättling Gaston III (1331-1391). Han kallades Gaston Phebus (latin Apollo) för sin skönhet och det finns en mini-serie om hans liv.

Serie TV - Gaston Phebus - Generique by webmaster18


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar