torsdag 27 augusti 2015

Rikard Lejonhjärta och Ljusets väktare

I min bok följer riddaren Enricx med på ett korståg till Outremer år 1191 anordnat av Rikard Lejonhjärta och franske kungen Filip II. Hur det går för Enricx kan man läsa om i Ljusets väktare som finns på bibliotek och  i bokhandeln och nätbokhandeln, t ex här

Kung Filip II var son till Ludvig VII i hans tredje äktenskap. Ludvigs första gemål var Rikard Lejonhjärtas mor, Eleonora av Akvitanien, den rikaste och mäktigaste kvinnan i Europa som även är känd för att ha grundat Kärlekens Hov.
Hon tröttnade så småningom på sin trista make och skilde sig från honom. Strax därpå gifte hon om sig med den engelska kungen, Henrik II och fick flera barn varav ett var Rikard Lejonhjärta. Efter att ha separerat från make nummer två flyttade hon tillbaka till Akvitanien med favoritsonen Rikard som skulle ärva hertigdömet.

När Englands tronpretendent avled utropades Rikard Lejonhjärta till kung. Men han deltog hellre i korståg eller tillbringade tid i Akvitanien än regerade i England.
I berättelsen om Robin Hood framställs Rikard Lejonhjärta som en hjältekonung som ska rädda England från den girige prins John. I verkligheten fick England bekosta kungens korståg i det heliga landet samt betala lösen när han fängslats av motståndare.
Rikard Lejonhjärtas förstaspråk var Occitanska och han kunde bara ett fåtal engelska ord. Inte så konstigt eftersom franska talades vid hovet och han endast tillbringade sex månader av sin tioåriga regeringsperiod i England. Men han lär ha sagt att han gärna skulle sälja England om någon ville köpa landet ...

Den franske kungen Filip II och Rikard Lejonhjärta kom mycket bra överens och delade en tid måltider och säng, kanske på grund av kärlek, eller för att visa att de minsann satte sig över gammalt släktgroll och kunde enas i politiska frågor.

Tillsammans drog de ut på korståg i det heliga landet. Rikards hänsynslösa brutalitet fick många att förfäras. Kung Filip blev sjuk i dysenteri och reste hem innan uppdraget var slutfört, vilket misshagade kung Rikard. Han i sin tur  hade gift sig på resan till Acres fast han var trolovad med med Filips syster Agnes som förresten var älskarinna åt hans far, Henrik II. Filip och Rikard blev bittra fiender.

Jag har tidigare skrivit om greve Raymond VI av Toulouse som också har en roll i Ljusets väktare. Mellan honom och  hertigen av Akvitanien, dvs Rikard Lejonhjärta, rådde osämja vilket resulterade i handelsrestriktioner och begränsade transportvägar. Rikard gifte då bort sin syster Joan Plantagenet med greve Raymond av Toulouse för att förbättra relationerna.

Rikard Lejonhjärta dog av blodförgiftning år 1199 efter att ha fått en pil i axeln vid en belägring av slottet Chalus Chabrol när han inte bar ringbrynja. Kungens hjärta balsamerades och fördes till Notre Dame i Rouen. Inälvorna begravdes i Chalus och resten av kroppen i Fontevraudklostret, Anjou. Där vilar även Rikard Lejonhjärtas föräldrar samt den sjunde greven av Toulouse.
Rikard Lejonhjärtas grav


Rikard Lejonhjärta av Joseph Blondel


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar