söndag 2 augusti 2015

Lord Raymond Roger Trencavel och Ljusets väktare

Ljusets Väktare utspelas i södra Frankrike i början av Albigenserkriget. En tid när inkvisitionens skugga breder ut sig över landet och tvingar människor att välja sida.
Lord Raymond Roger Trencavel figurerar i utkanten av min berättelse – i verkligheten hade han en betydligt större roll.
Författaren Kate Mosse skriver om den unge lorden i boken Labyrinten, och i mini-serien med samma namn spelar Tom Felton rollen som Trencavel. (Tom Felton är nog allra mest känd som Draco Malfoy i Harry Potter, men han har vuxit till sig en del sedan dess)

Raymond Roger Trencavel var inte katar men hade en lättsam, tolerant människosyn.
Många katarer, judar och andra oliktänkare som inte delade Påven Innocentius III åsikter sökte sig därför till Languedoc.  

År 1209 är vicomte Raymond Roger Trencavel  24 år och styr över Carcassonne, Albi, Beziers och Razes.  Han är gift med Agnes av Montpellier och de har en tvåårig son.

När Trencavels morbror Raymond VI av Toulouse föreslår att de ska samarbeta för att stoppa påve Innocentius III planer på att utrota alla kättare i landet tackar han nej. Trencavel står inte på god fot med sin morbror och han tror att påvens ord bara är tomma hot.

Till sin fasa upptäcker Trencavel att morbrodern istället allierar sig med fienden och leder dem mot Trenvacels ägor.

För att rädda sitt land och sin familj försöker den unge Trencavel förhandla med korsfararnas ledare, påvelegaten Arnaud Amaury. Trencavel lovar att underkasta sig påvens vilja och kasta ut alla kättare om korsfararna lämnar hans egendomar ifred. Men Amaury avvisar Trencavel och säger sig tvivla på hans uppriktighet. För att vara en kyrkans man är han ovanligt blodtörstig och han vill gärna lägga beslag på så mycket land som möjligt.  Påvens armé fortsätter att tåga mot Beziers, den närmaste av Trenvacels städer.

Raymond Roger Trencavel rider i förväg för att varna folket och övertala judar och katarer att lämna staden och följa med honom till Carcassonne. Han vet att alla kättare att kommer att slaktas om korsfararna kommer åt dem.
Men folket  i Beziers är ovilliga att lämna sina hem och är övertygade om att att staden kommer att stå emot en belägring ...


Carcassonne
Trencavel, vicomte av Bezier, Carcassonne, Albi och Razes.
Tom Felton som Raymond Roger Trencavel i filmatiseringen av Labyrinten (Kate Mosse)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar