måndag 17 augusti 2015

Om lord Trencavel och Carcassonne i Ljusets väktare.

Ljusets väktare är en historisk roman med en del övernaturliga inslag.
Boken finns bl a att köpa här: http://www.adlibris.com/se/bok/ljusets-vaktare-9789175579702

Riddarens dotter Elisèau får uppleva kärlek, intriger och mystik i medeltida Occitanien. En tid då inkvisitionens skugga breder ut sig över landet och tvingar människor att välja sida.
Lord Raymond Roger Trencavel är med på ett mycket litet hörn i Ljusets väktare. I verkligheten utspelades följande:  Innan korsfararna intog, skövlade och brände staden Béziers år 1209 lyckades Trencavel få ut en del judar som följde med honom till Carcassonne. Dessförinnan hade han försökt förhandla med korsfararnas ledare, abbot Arnaud Amalric men avvisats,eftersom det inte skulle finnas något land kvar att erövra om Trencavel anslöt sig till påvens trupper.
Många människor flydde till Carcassonne för att inte hamna i vägen för korsfararna och det frestade hårt på stadens förråd och vattentillgångar. Den tjugofyraårige lorden var fast besluten att försvara Carcassonne till varje pris och till sin hjälp hade han sin vasall, den mer erfarne bergslorden Peire Cabaret. När korsfararna anlände omringade de Carcassonne och trots att flera hundra av Trencavels tappra riddare kämpade som besatta dröjde det inte många dagar innan fienden lyckades skära av förbindelsen till floden och vattentillförseln.Snart härjade diverse sjukdomar innanför murarna och när Trencavelblev erbjuden ett möte med fienden tackade han ja i hopp om att kunna rädda sitt folk.Vid den här tiden hade Simon de Montfort, 5:e earlen av Leicester tagit över ledarskapet för korsfararna. Han hedrade inte paratge, utan lät fängsla den unge lorden. Trencavel dog i fängelsehålorna några månader senare, troligen inte av naturliga orsaker, och Simon de Montfort la beslag på Trencavels egendomar.
Vem som ägde vad i Occitanien.

Tom Felton som Trencavel i filmen  Labyrinth

Trencavels egendomar

Simon de Montfort 6:e earl av Leicester (son till Simon 5)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar