Om Ljusets väktare

Intriger, kärlek och mystik i medeltidsmiljö



I en tid då adeln i södra Frankrike njuter av livets goda vid kärlekens hov planerar påven i Rom att utrota kättare och kväsa åsikter om frihet och jämlikhet. Den nyfödda Elisèau lämnas att växa upp hos en släkting efter att modern mördats. Elisèau växer upp till en självständig själ, hennes mod och viljestyrka för med sig både kärlek och sorg medan påvens armé rustar för att invadera landet.

Ljusets väktare utspelas i medeltida Occitanien. Det är en historisk äventyrsroman med inslag av magi och övernaturligt förankrat i medeltida folktro och vidskepelse. Boken handlar om en riddare och hans dotter, om den eviga kampen mellan goda och onda krafter, och en ung kvinnas längtan efter bekräftelse. 

Provläs gärna på Smakprov.se

Den historiska ramen är albigenserkriget och inkvisitionens förföljelse av katarer. Påve Innocentius III vill tvinga landets självstyrande adel till underkastelse och utrota alla som inte delar hans åsikter om Gud och religion.

Jämfört med övriga Europa hade kvinnan en stark ställning. En av de mest kända är Esclarmonde de Foix som grundade sjukhus och flickskolor.

Jag har skrivit  blogginlägg om Esclarmonde de Foix här och här.
Samt om Greven av Foix, lord Raymond TrencavelRikard Lejonhjärta och Raymond VI av Toulouse

Inspiration till Ljusets väktare fick jag i samband med att jag skrev Spegelblänk och läste på om andra världskriget. Nazisternas fascination för ockulta fenomen och mytologi fick dem att skicka graaljägaren Otto Rahn till Languedoc eftersom de var övertygade om att Arthursagan var sann och att katarerna gömt och vaktat skatten i alla år. Katarerna kände jag till sedan tidigare efter att ha läst dr Arthur Guirdhams böcker om patienters minnen av tidigare liv som katarer. Så jag åkte ner till Languedoc, besökte medeltida borgar, reste runt i katarernas spår och blev ännu mer fascinerad av denna spännande tid och plats.

Ljusets väktare finns att köpa i min nya webshop. (Jag har öppnat ny hemsida i wordpress.)